Beleef een dag vol historie, natuur en cultuur

Vanuit Restaurant De Vughtse Heide kun je nu een prachtige natuurexcursie combineren met een informatieve rondleiding door Nationaal Monument Kamp Vught, één van de drie concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Restaurant De Vughtse Heide biedt in samenwerking met natuurorganisatie IVN uit Oisterwijk en Nationaal Monument Kamp Vught de gelegenheid om in ontspannen sfeer een stuk vaderlandse geschiedenis te beleven. Na ontvangst met een uitgebreide koffietafel wandelt u in een uur met een gids door het rijke natuurgebied de Vughtse Heide naar het voormalig concentratiekamp, dat als enige in Nederland onder leiding van de SS stond. Het kampregime in dit zo geheten 'modelkamp', bepaalde in bijzondere mate het leven van de kampbewoners. Na een rondleiding waarin een beeld wordt geschetst van het ontstaan van het kamp en het dagelijks leven van de gedetineerden, wandelt u via het nationaal monument terug naar Restaurant De Vughtse Heide. U kunt ervoor kiezen de dag af te sluiten met een drankje en een hapje of een compleet diner.

Dagarrangement Nationaal Monument Kamp Vught

à 32,50 euro per persoon vanaf 10 personen

11.00 uur Ontvangst met koffie/thee en stukje brownie
Aansluitend 2e kopje koffie/thee of frisdrank/vruchtensap, tapbier, huiswijn (rood of wit), port, sherry, vermouth of binnenlands gedistilleerd.
12.00/12.30 uur Koffietafel/lunch met verschillende soorten brood en broodjes, krentenbollen en peperkoek.
Beleg: 2 soorten kaas, diverse soorten luxe vleeswaren, roomboter en verschillende soorten jam en ander zoet broodbeleg.
Drank: melk, jus d'orange, ijswater
13.30 uur Vertrek natuurexcursie over de Vughtse Heide naar Nationaal Monument Kamp Vught.
14.30 uur Aankomst met koffie/thee (eventueel met appelgebak à 1,75 euro pp)
Aansluitend rondleiding
16.00 uur Wandeling naar het Nationaal Monument en terugkeer naar restaurant De Vughtse Heide.
17.00-17.30 uur Aankomst Vughtse Heide

Aanvullende informatie

De koffietafel kan worden uitgebreid met:

• Soep naar keuze van de chef (3,00 euro)
• Kroket ( 1,95 euro)
• Vers fruit (2,00 euro)

Extra uitbreiding van het arrangement:

U kunt ervoor kiezen om de dag met een drankje en hapjes of een diner af te sluiten. Informeer naar de mogelijkheden!

Achtergrondinformatie Kamp Vught

De bouw van het kamp werd in 1942 gestart, naar het model van de 'Konzentrationslager' in Duitsland. Toen de eerste gevangenen uit kamp Amersfoort aankwamen was Kamp Vught nog niet klaar. De gevangenen moesten het zelf afbouwen. Zij moesten een gracht om het kamp graven en om de 100 meter werd een wachttoren gebouwd. Het kamp was 1 kilometer lang en 350 meter breed.

In totaal werden er tijdens de oorlog ruim 31.000 mensen in het kamp gedetineerd, waaronder twaalfduizend Joden en verder politieke gevangenen, Roma en Sinti, verzetsstrijders, Jehova's getuigen, zwervers, criminelen en zwarthandelaren. In het kamp zijn zeker 749 mensen om het leven gekomen. Aan een aantal exceptionele wreedheden worden in het kamp extra aandacht geschonken, zoals het bunkerdrama, de kindertransporten en de executies.

Naast het onderdrukken van de zogenaamde tegenstanders van het regime, werd het ondersteunen van de oorlogsindustrie vanuit het kamp steeds belangrijker. In Kamp Vught was een werkplaats waar producten voor Philips, zoals knijpkatten en radio's werden gemaakt. Daarnaast was er een vliegtuigsloperij waar onderdelen uit neergeschoten vliegtuigen werden gehaald. Voor meer informatie kijk op: www.nmkv.nl

Natuurorganisatie IVN

Het IVN betrekt mensen bij natuur, milieu en landschap. IVN Oisterwijk en omstreken is een zeer actieve afdeling. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd voor zowel leden als voor een breder publiek. Zie ook: www.ivnoisterwijk.nl

Contact

de Vughtse Heide
Loonsebaan 155
5263 CN Vught
tel (073) 657 15 15
fax (073) 656 61 50 info@devughtseheide.nl